mandag den 6. oktober 2014

Jord til bord - Besøg på økologisk gård

Økologisk landbrugsbesøg

Jeg har idag været på besøg på en økologisk landbrug i forbindelse med vores jord til bord opgave. Vi besøgte den kvindelige landmand, Hannah Bahnsen, som driver det økologiske landbrug "Ligaard", som ligger i Uge ved Tinglev. 

Det økologiske landbrug omfatter køer, kvie og ungkvæg og gården leverer økologisk mælk til Naturmælk, som ligger tæt ved gården.




Om gården:
Ligaard er en bedrift beliggende i Uge ved Tinglev. Gården drives af landmanden Hannah Bahnsen.  (Hannah blev uddannet landmand hvor hun fik merit og en gennemsnit på 10,3).

Der malkes 165 sortbrogede malkekøer og der drives 315 hektar jord med kløvergræs, majs og korn.
Hannah har tidligere haft erhverv som sælger, medhjælper, sekretær o. lign. Hannah startede på Ligaard sammen med sin mand, Jes Jepsen i 1989. Dengang var der 62 køer og 80 hektar jord. Allerede dengang var det en stor bedrift. 
I 1998 byggede de en ny stald og lagde gården om til økologisk drift.
I 1999 var der 85 køer og 133 hektar jord.
I 2001 blev der købt 97 ha til og i 2005 blev der udvidet til 165 køer.
I 2006 blev den gamle kostald bygget om til kalve og der blev bygget maskinhus i forlængelse af stalden.
I 2007 blev der tilforpagtet yderligere 55 hektar jord.


Menneskene på gården:
Hannahs mand, Jes Jepsen, døde i juni 2007 efter 2 års kræft-sygdom. Hun driver gården videre med hjælp fra 3 ansatte. 
Hannah har 3 voksne børn. Derudover er der et gårdråd knyttet til Ligaard. Det blev sat i værk i september 2005, da Jes blev syg. Gårdrådet består af en anden landmand, ansatte og konsulenter. Gårdrådet har en rådgivende funktion.


Hvorfor er Du økologisk landmand?
En væsentlig baggrund for omlægningen til økologisk drift var, at der således ikke var noget gift på ejendommen, som vores børn kunne komme til skade med. Såsæden var nu ubejdset, dvs. man kunne trygt rode i det med de bare hænder.


Hvorfor leverer din gård til Naturmælk?
Jeg leverer til Naturmælk, fordi jeg så er sikker på, at min mælk også bliver forarbejdet og kommer ud til kunderne som økomælk.



Fremtiden:

Målet for fremtiden er at fortsætte driften og videreudvikle og fremtidssikre bedriften.

http://www.naturmaelk.dk/hannah-bahnsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar