tirsdag den 23. september 2014

Jord til bord - Individuel fremstilling af mejeri produkt

Fremstilling af mejeriprodukt

Der findes mange forskellige mejeri produkter, og jeg har reflekteret over hvordan rå mælk ender ud i et mejeriprodukt og hvordan processen egentlig forløber? 

Sødmælk, minimælk, fløde, yougurt, ymer, gul ost, flødeost og hytteost. Før alle disse rå mælkeprodukter ender som et mejeriprodukt, skal den igennem en række processer i mejeriet. 

Der er 4 produktgrupper, hvor processerne varierer alt efter, hvilket produkt mælken anvendes til
- Mælk og fløde
- Syrnede produkter
- Smør
- Ost 

Uanset hvilket produkt mælken ender med at blive omdannet til, skal den først renses, centrifugeres og standardiseres. 


Smør - fremstilling af mit eget smør
Jeg har idag prøvet at fremstille mit eget mejeriprodukt nemlig smørebart smør. Jeg udførte processen med en brugergruppe, børn i alderen fra 2,5-3 år. Jeg synes det kunne være sjovt at udføre en aktivitet netop med så små børn i denne alder, for at se hvordan de ville agere i en anderledes aktivitet end blot en leg. 

Mine erfaringer og refleksioner efter denne dag, er at jeg er meget positivt overrasket over hvordan de brugte deres fin motorik, ved at hælde forskellige mælkeprodukter op i skåle og ryste et bærer. Derudover prøvede de at forklare mig at vi skulle lave flødeskum og smør. Jeg fortalte dem at vi efterfølgende skulle bruge smørret til at smøre på rugbrød. Dette fik de lov til at prøve, hvor de hver især fik en lille børne smørekniv i hånden og begyndte at smøre deres eget brød. Det var en fornøjelse at iagttage og her blev jeg igen overrasket over deres finmotorik, som viste sig fra en vellykket side. 

Her har jeg taget billeder som dokumenter mejeri fremstillings processen.


Fra fløde til smør i røremaskine

Redskab - røremaskine

Børnene kigger på litteraturen til smør fremstilling 

Der hældes fløde op

Også i røremaskinen - finmotorikken styrkes her

Nu larmer det i køkkenet - spændende

Så blev det til flødeskum

Der røres videre i maskinen

Mælkeproduktet skrabes ned fra siderne

Jeg/pædagogen sørgede for at børnene ikke
satte fingerne ned i maskinen. 

Nu begynder vallen at skille sig fra smørret


 NU begynder smørret at sætte sig i piskeren


Det færdige resultat efter det har været i røremaskinen

Smørret tages ud af piskeren

Det sidste af vallen klemmes ud 

Derefter puttes smørret i lidt køligt vand,
så det ikke er så klistret

 Dernæst kommes der salt i 

Smørret skal nu i køleskabet inden det skal smøres på brød

Børnene igang med selv at smøre sit brød

Der blev anvendt en lille børne smørekniv

Der fokuseres og finmotorikken styrkes

En god , positiv og givtig iagttagelse jeg lavede

Haps så er der serveret :) 

Børnene godkendte smørret :) 


Fra fløde til smør i en mel ryster
Det her troede jeg ikke kunne lade sig gøre. At ryste fløde til det blev til en klat smør. Jeg blev glædelig overrasket, for det kunne godt lade sig gøre :)

Se selv med her på de følgende billeder.

Ups, et lille uheld...

Ups, det kom vist ved siden af skålen :) 

Finmotorikken styrkes igen her, hvor låget
drejes og skrues på

Så bliver der rystet..

Der skulle en voksenhånd til at ryste det godt igennem

Så er det blevet til fløde....

Ups, der var for meget i.. 

Det resterende fløde som nu er blevet til flødeskum

Børnene synes det var sjovt 

Og de kunne lide flødeskummet ;) 

En anden voksen ryster det


Nu er vallen begyndt at skille sig fra smørret 



Vallen sies nu fra

Det blev til en lille glat smør

Her krydres det med forskellige krydderier 

En vellykket og positiv mejeri fremstilling







Ingen kommentarer:

Send en kommentar