fredag den 26. december 2014

Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Evaluering i samspil med børnene


Evaluering af projektet i samspil med børnene

Vi finder det væsentligt, at børns læring sker gennem oplevelse, udforskning og opdagelse. Og dermed også gennem deres egne erfaringer.Vi har erfaret efter evaluering af projektet, at vores udklædning ikke kun var sjov for børnene, men den vakte ligeledes deres interesse, hvilket vi kunne mærke i overgangen fra før vi havde udklædning på, til efter vi klædte os i udklædning. Børnene spurgte mere ind til eksperimenterne og ville også selv gerne prøve udklædningen “for at prøve at være kloge videnskabsmænd.” Derfor kan vi på udklædningen konkludere, at det kan være et positivt værktøj i formidlingen af svære naturvidenskabelige emner.

I vores interne evaluering af projektet vurderer vi, at det har været et vellykket projekt. Vi har desuden evalueret sammen med børnene, hvor vi derfra kan konkludere, at børnene har fundet projektet spændende og de ligeledes har fået en større viden omkring emnet. Vi vurderer også, at børnenes faglige nysgerrighed indenfor dette emne er øget.

Nedenfor ses billeder af den samlede evaluerings proces i samspil med børnene. Børnene kunne nu forklare os deres erfaringer og oplevelser indenfor naturfænomener som vulkaner og vulkanudbrud, hvilket var meget interessant og spændende at observere og høre deres forklaringer og beskrivelser på :)













Udarbejdet af: Birthe, Connie, Christina og Sanne
Pædagogstuderende Net
UCSyd Aabenraa

Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Tegneproces om vulkaner (visualisering)

Visualisering af naturfænomenet vulkaner, som børnene tegner


Børns læring styrkes gennem visualisering. Når børn oplever visualisering og ser billeder, kan de bedre forestille sig det viste fremfor hvis det bare er i tale eller i tekst de ser eller får det at vide. 

For at afslutte vores projekt valgte vi at børnene hvis de ønskede det, kunne tegne en tegning omkring emnet vulkaner. Børnene afspejlede sig i hinanden og alle børnene deltog i tegneprocessen, og synes det var spændende og sjovt at se hinandens tegninger. Børnene tegnede med vandfarver, og efterfølgende blev deres tegninger/malerier af vulkanerne hængt op på stuen, som de daglig kigger på og snakker om :) Nedenfor ses billeder af tegneprocessen. 




















Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Fremvisning af vulkan videoklip efter børnenes efterspørgsel...

Fremvisning af videoklip af vulkan udbrud efter børnenes efterspørgsel


På 2. dagen sagde børnene at de ønskede at se videoklippet om vulkaner og vulkanudbrudene igen. Vi viste dem klippet igen og de udviste stor begejstring og kunne genkende noget af det fra det samme viste klip, som igår. Børnene kunne ligeledes drage deres egne erfaringer fra deres egne vulkan eksperimenter, hvilket var spændende for os voksne at observere.

Det er vigtigt at børnene føler ejerskab i projektet, hvilket de gjorde i forbindelse med deres ønske om igen at se videoklippet om vulkaner. Nedenfor ses billeder hvor børnene er meget optaget af at se vulkaner (børns læring styrkes gennem visualisering). 






Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Sæbebobler

Sæbebobler - CO2 - luft


Opdagelse som udgangspunkt for læring. Børnene havde forinden lavet deres egne vulkaner og vi fik løbende i fællesskab snakket med børnene omkring hvad det var der fik lavet til at boble og hvad der var indeni bobler..... nemlig luft. og luften har vi valgt at drage videre til næste forsøg, som var at puste (anvende børnenes egen luft) luft ned i et sugerør, i en skål med opvaskemiddel. Børnene syntes det var meget sjovt og behøvede ikke en længere forklaring, ift. hvad forsøget gik ud på. Nedenfor ses billeder af sæbeboble forsøget. 










Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Vulkaner bagt ud af saltdej

Vulkan eksperiment i udarbejdede saltdejsvulkaner

Børnenes udarbejdede saltdejsvulkaner, brændte vi efterfølgende i ovnen. Salt dejen er nu blevet hård, og det vil være i stand til at blive vådt i et rimeligt omkring, til vores vulkan forsøg. 

Børnene fandt det meget interessant at finde deres egne saltdejsvulkaner, og derefter gå igang med at komme den røde lava (bagepulver og eddike) i. Nedenfor ses billeder af vulkan eksperimentet, som børnene var meget optaget af og fandt spændende. 






















Specialisering - Naturfænomenet vulkan - Bolledejs eksperiment (med og uden gær)

Eksperiment med en bolledej, m/ og u/ gær i

For at bygge videre på det videnskabelige og uforklarlige ift. ligesom når lavaen skumler op og går i udbrud, ville vi lave et eksperiment med børnene, hvor målet var at inddrage science og det naturfaglige i hverdagen, blot ved at lave en almindelig aktivitet. Nemlig at lave en dej med og ugen gør og efterfølgende bage dejen, så børnene kunne smage og se forskellen. Dette eksperiment vil ligeså styrke barnets sanselige stimuli, i form af at se, føle, smage og lugte sansen. 

Nedenfor ses forskellige billeder af bageeksperimentet. Børnene kunne sagtens forklare os, hvorfor der var store og små boller, ved at dejen uden gær ikke har hævet som dejen med gær, hvilket var en god observation af børnene selv.